Technický týdeník č. 11/2024

Zlatá Merkurova medaile 2024 patří Ing. Jiřímu Rosenfeldovi

V předvečer 36. Sněmu Hospodářské komory České republiky, 12. června 2024, proběhlo v pražské O2 aréně slavnostní předávání zlatých, stříbrných a bronzových Merkurových medailí.

Tyto medaile jsou každoročně předávány českým podnikatelům, občanům a institucím za mimořádné zásluhy o rozvoj a podporu podnikání, zahraničně obchodní aktivity nebo prosazování dobrého jména ČR v zahraničí.

Na návrh vedení Svazu strojírenské technologie převzal z rukou prezidenta Hospodářské komory JUDr. Zdeňka Zajíčka zlatou Merkurovu medaili s diplomem Ing. Jiří Rosenfeld, CSc.

Po absolvování studia a následně i vědecké aspirantury na Vysokém učení technickém v Brně pracoval v oboru strojírenské technologie na celé řadě pozic. V současné době je předsedou správní rady akciové společnosti Slovácké strojírny, a.s. Působí rovněž jako člen vědecké rady fakulty strojní VUT Brno a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Podnikatele zastupuje v Tripartitě Zlínského kraje. Jako úspěšný podnikatel je nositelem ocenění Podnikatel zlínského kraje a titulu Osobnost zlínského kraje. V rámci podnikatelských aktivit se podílel na realizaci integrace 6 podniků do struktury Slováckých strojíren, čímž se zasloužil o vytvoření silného strojírenského komplexu s celostátním dosahem a diverzifikovanou výrobní základnou.

Slovácké strojírny a.s., závod 8 - TOS Čelákovice, je výrobce obráběcích strojů s více než 150tiletou tradicí. Do výrobního portfolia společnosti patří vysoce přesné brousicí stroje, konvenční a CNC hrotové soustruhy a CNC ozubárenské stroje. Stroje jsou dodávány i v technologických sestavách seřízených dle požadavků zákazníka. Špičkovým výrobkem společnosti je multifunkční hrotová bruska BUD100, která získala v roce 2022 ocenění inženýrské akademie České republiky a v roce 2023 hlavní Cenu Inovace roku. Na vývoji stroje se spolu s firmou Slovácké strojírny, závod 08 – TOS Čelákovice podílely také týmy RCMT Fakulty strojní ČVUT v Praze a FSI VUT v Brně.

Ing. Jiří Rosenfeld je přední osobnosti oboru obráběcích a tvářecích strojů. V rámci své pracovní kariéry se významnou měrou zasloužil o zavádění moderních technologických procesů obrábění, svařování a povrchových úprav. Pod jeho vedením bylo vybudováno školicí středisko Slováckých strojíren v Uherském Brodě, Akreditovaná laboratoř pro měření strojírenských veličin a Vědeckotechnický park.

Pan Rosenfeld patří už dlouhá léta mezi vysoce uznávané manažery Svazu strojírenské technologie, kteří nemalou měrou přispěli ke kultivaci podnikatelského prostředí v České republice.

Den otevřených dveří ve společnostech TOSHULIN a MODIKOV

Dne 19. června 2024 se konal ve společnosti TOSHULIN a MODIKOV den otevřených dveří. Akce proběhla jako součást programu města Hulína, které v letošním roce oslavuje 800 let od svého založení.

V rámci celodenního programu, který byl zahájen v 9:00 exkurzemi základních a středních škol a pokračoval pro širokou veřejnost od 13:00, navštívilo oba závody necelých jedenáct set spokojených návštěvníků. Součástí jeden a půl kilometrové prohlídkové trasy byly výrobní a montážní prostory obou společností. Exkurze byla doplněna bohatým občerstvením. Pro malé návštěvníky byl k dispozici skákací hrad, pro starší pak simulátor rallye auto.

Své interaktivní stánky zde měly i střední technické školy: Střední škola ‒ Centrum odborné přípravy technické Kroměříž, Střední průmyslová škola polytechnická – Centrum odborné přípravy Zlín, se kterými společnost TOSHULIN dlouhodobě spolupracuje.

Setkání Polná 2024

Ve dnech 31. května a 1. června 2024 proběhlo tradiční setkání zaměstnanců firmy technology-support, s.r.o., která v závěru loňského roku oslavila 20 let od svého založení, a jejích zákazníků a partnerů v prostorách Měšťanského pivovaru Polná, jehož zaměstnanci se postarali o perfektní společenské zázemí.

Firma technology-support, s.r.o. zastupuje na českém a slovenském trhu vedle několika dalších produktů především technologický CAD/CAM software GibbsCAM a CAD/CAM pro nástrojárny Cimatron. Uskutečněný seminář, moderovaný jednatelem společnosti t-support Ing. Vlastimilem Staňkem, byl letos zaměřen především na prezentaci projektů, které byly realizovány ve spolupráci s partnery.

S odbornými příspěvky vystoupili zástupci firem FERMAT CZ, Dexios, Misan, ALUP CZ a SCHUNK Intec. Přednáškový blok pak uzavřel pan Martin Polák z Českého institutu manažerů informační bezpečnosti s velmi zajímavou a tematicky aktuální přednáškou Úvod do kybernetické bezpečnosti pro každého.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
   
   

sst

© 2015 SST

webdesign
COMPEA, s.r.o.