Technický týdeník č. 8/2024 

Historicky největší výstava obráběcích a tvářecích strojů na světě - CCMT 2024 v Šanghaji

V době, kdy někteří marketingoví odborníci zpochybňují význam prezenčních výstav, proběhla od 8. do 12. dubna 2024 v Šanghaji největší výstava oboru obráběcích a tvářecích strojů v dosavadní historii. Zatímco další významné výstavy v tomto oboru, jakými jsou EMO Hannover, IMTS Chicago nebo JIMTOF Tokio, trpí menším či větším poklesem počtu vystavovaných exponátů, proběhla výstava CCMT 2024 s rekordními parametry co do výstavní plochy, počtu vystavovatelů, prezentovaných exponátů i návštěvníků.

Čínské výstavy CIMT v Pekingu a CCMT v Šanghaji se dlouhodobě vyznačují přítomností vystavovaných strojů velkých parametrů. Největší horizontální vyvrtávačky výrobců PAMA, SORALUCE, společně s čínskými Qiqihar No. 2, vertikálním soustruhem Wuhan Heavy MT a četnými portálovými frézkami čínských výrobců, dominovaly dalším exponátům.

Výstavu CCMT 2024 pořádal čínský svaz výrobců a uživatelů obráběcích a tvářecích strojů CMTBA v areálu výstaviště SIEC (Shanghai New International Expo Centre) v oblasti Pudong. Výstava zaplnila všech 17 hal výstaviště. Podle údajů pořadatele se o výstavní plochu 200 000 m² podělilo 1 877 vystavovatelů z 28 zemí. Národních prezentací bylo 13, včetně té české. Během výstavy proběhlo 42 doprovodných akcí formou odborných seminářů, kterých se zúčastnilo 2 296 zájemců. Výstavy se zúčastnilo celkem 239 318 registrovaných osob, z toho 114 623 vystavovatelů a 124 695 návštěvníků. Nárůst počtu návštěvníků oproti poslednímu ročníku CCMT 2018 činil 58,49 %.

Největší počet vystavovatelů byl samozřejmě z Číny. Těch se prezentovalo 1 298 na celkové ploše 81 825 m². Na druhém místě co do počtu vystavovatelů se umístilo Německo se 116 firmami na ploše 4 560 m² a třetí skončil Tchaj-wan s 63 společnostmi na ploše 4 380 m². Česká republika byla s celkovým počtem 14 vystavujících firem osmou zemí v žebříčku.

První den výstavy se ve vestibulu výstaviště konalo slavnostní zahájení, jehož se zúčastnili všichni významní vystavovatelé a čelní představitelé světových svazů oboru MT. Byli zde přítomni rovněž zástupci vedení města Šanghaj a Ministerstva průmyslu Čínské lidové republiky.

Česká expozice se prezentovala pod heslem „THE DIGITAL AND GREEN TRANSFORMATION“, které korespondovalo s heslem celé výstavy „Digitalization, Interconnection and Intelligent Manufacturing“.

České firmy vystavovaly ve společném oficiálním stánku, který zajišťovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a pracovníci realizátora akce ze společnosti Veletrhy Brno. V pavilonu E2 vystavovali čeští výrobci na celkové ploše 162 m².

Na České expozici se prezentovaly následující výrobní podniky: TOS VARNSDORF, TOS Olomouc, RETOS, WALTER CZ, ŠMT, FERMAT CZ, HESTEGO, Ideal Trade service, KSK Precise Motion, VÚTS, FERMAT MT a TOSHULIN.

Mimo českou oficiální expozici se v sekci obráběcích nástrojů v hale W4 prezentovala firma NAREX Ždánice a v hale E2 společnost TAJMAC ZPS. Obě firmy byly zastoupeny prostřednictvím svých čínských prodejců.

Druhý den výstavy proběhlo slavnostní otevření české expozice. Prezentaci zahájil a program moderoval zástupce MPO pan Vlastimil Janecký. O významu a postavení českých výrobců obráběcích a tvářecích strojů v Číně informoval pracovník SST Ing. Bedřich Musil. Slavnostní akce se rovněž zúčastnili představitelé agentury CzechTrade z kanceláří v Šanghaji a Pekingu.

Stánek SST byl umístěn spolu se stánky dalších 10 svazů v sekci světových oborových asociací v hale W4.

Letošní výstava potvrdila trendy, které se začaly projevovat ještě před kovidovou pauzou. Prvním je velký zájem o čínský trh, který v mimořádné míře projevovaly všechny světové firmy a účastí na výstavě dokládaly svou pozici na světovém trhu.

Trvalým trendem je také vzrůstající úroveň čínských strojů i jejich prezentace. Tradiční čínští výrobci výrazným způsobem rozšiřují sortiment své výroby o nové typy strojů. Vznikají také další joint-venture s předními světovými výrobci.

Na výstavě se konečně potvrdil trend posledních let založený na důsledné digitalizaci. Kdo nemá v Číně vlastní QR kód, prakticky neexistuje. V detailu to bylo uplatňováno při registraci, kde všichni vystavovatelé a návštěvníci měli místo klasických vstupenek svůj QR kód a na vstupní IT bráně byl snímán jejich obličej.

Veletrh CCMT je nejvýznačnější výstavou v Číně s celostátním dopadem a s přesahem na všechny východoasijské země a regiony. Účast na této výstavě je prestižní záležitostí každého výrobce a každého svazu výrobců obráběcích a tvářecích strojů a její význam bude v celosvětovém měřítku stále stoupat. Pokud porovnáme rozsah výstavy CCMT a CIMT Peking těší se výstava CIMT většímu zájmu zahraničních vystavovatelů. Je to dáno její 38letou tradicí.

Příští výstava CIMT 2025 bude realizována už v nových výstavních prostorách. Za stávajícím výstavištěm CIEC (China International Exhibition Center), které mělo doposud 8 velkých hal, bude do dubna 2025 vybudováno dalších 10 ještě větších hal. S celkovým počtem 18 výstavních hal tak pekingské výstaviště překoná i stávající výstaviště v šanghajském Pudogu.

19. ročník výstavy CIMT 2025 v Pekingu bude opět zařazen mezi podporované oficiální výstavní akce v rámci programu MPO, což bude potenciální vystavovatele z České republiky nepochybně zajímat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
   
   

sst

© 2015 SST

webdesign
COMPEA, s.r.o.