Technický týdeník č. 21

33.ročník veletrhu BI-MU skončil jednoznačným úspěchem

V sobotu 15. října 2022 skončil k plné spokojenosti organizátorů, vystavovatelů i návštěvníků třiatřicátý ročník BI-MU, výstavy obráběcích strojů, robotiky, automatizace, digitální a aditivní výroby, která se konala od středy 12. října na výstavišti Fieramilano Rho v Miláně.

Veletrh BI-MU propaguje italská strojírenská asociace UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE a pořádá EFIM-ENTE FIERE ITALIANE MACCHINE. Veletrh BI-MU probíhal souběžně s Mezinárodní výstavou dřevoobráběcích technologií a komponentů pro nábytkářský průmysl XYLEXPO.

Veletrh BI-MU představil to nejlepší z mezinárodní produkce tohoto odvětví výrobních strojů. Na letošním ročníku vystavovalo téměř 700 firem, z nichž 37 % bylo zahraničních. Expozice byly rozmístěny ve čtyřech pavilonech (9-11/13-15) na celkové ploše 65 000 metrů čtverečních.

Kromě více než 42 000 registrovaných návštěvníků BI-MU (5 % ze zahraničí) prošlo turnikety přibližně 8 000 návštěvníků veletrhu Xylexpo, přičemž organizátoři umožnili návštěvníkům volný pohyb po celé výstavní ploše, takže mohli navštívit expozice obou veletrhů.

Mezi zahraničními návštěvníky bylo také cca 100 významných producentů výrobních strojů, ale i jejich uživatelů, a také registrovaní odborní novináři ze 14 zemí světa - Austrálie, Bosny a Hercegoviny, Brazílie, Kanady, Chorvatska, Indie, Mexika, Polska, Rumunska, Slovinska, Turecka, USA, Uzbekistánu a Vietnamu. Ti byli na veletrh pozváni v rámci mise organizované UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE ve spolupráci s Italským úřadem pro zahraniční obchod I.C.E. a Ministerstvem zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce.

Alfredo Mariotti, generální ředitel UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE, řekl: Už dávno jsme neviděli na veletrhu tak plné uličky a tak přeplněné stánky, což pro nás znamená, že koncept veletrhu BI-MU se setkal s přízní odborné i laické veřejnosti navzdory nejistému kontextu, způsobenému celou řadou problémů, především energetickou krizí."

"První dojmy vystavovatelů jsou rozhodně pozitivní, a to jak z hlediska počtu, tak kvality navázaných kontaktů. Pokud jde o počet přítomných podnikatelů," pokračoval Alfredo Mariotti, "je 33. ročník veletrhu BI-MU ve srovnání s ročníkem 2018, posledním před pandemií, jednoznačným vítězem“.

Veletržní statistika potvrzuje, že veřejnost ocenila koncept navržený pro tento ročník výstavy, pořádané každé dva roky. Pro obor obráběcích strojů a výrobních systémů bylo navrženo 5 oblastí inovací pro 5 technologických témat. Konkrétně se jednalo o následující tematické okruhy: RobotHeart, sponzorovaný společností SIRI a věnovaný světu robotiky, plusAdditive sponzorovaný společností AITA-ASSOCIAZIONE ITALIANA TECNOLOGIE ADDITIVE a věnovaný aditivním technologiím, BI-MU DIGITAL zaměřený na svět informačních a komunikačních technologií a konektivity, METROLOGY & TESTING zaměřený na systémy, zkušební a měřicí stroje a kontrolu kvality; a konečně BI-MU LOGISTICS věnovaný logistice pro strojírenský průmysl.

Pro podnikatele, kteří se výstavy zúčastnili, byl na BI-MU připraven také bohatý program odborných i kulturních tematických setkání v aréně BI-MUpiù. Více než šedesáti přednášek organizátorů a vystavovatelů se zúčastnilo cca 1 900 zájemců a přibližně 12 500 se jich připojilo online díky živému přenosu aktivovanému na domovské webové stránce bimu.it.

Přibližně dvacet setkání pořádaných v oblasti plusAdditive přilákalo také stovky subjektů, které měly zájem dozvědět se více o aditivní výrobě a všech jejích rozmanitých aplikacích.

Výroční konference I-RIM, Národního institutu pro robotiku a inteligentní stroje, který si pro svou dvoudenní akci vybral právě veletrh BI-MU, přilákala přibližně stovku profesorů, vědců, výzkumníků a odborníků, kteří se věnují akademickým i aplikovaným výzkumným aktivitám zaměřeným na svět průmyslové robotiky.

V rámci aktivity akademie UCIMU navštívilo akci přibližně 3 500 studentů v doprovodu svých profesorů. K nim se přidalo na 300 zájemců, kteří se zúčastnili návštěv vybraných veletržních expozic pod vedením odborných lektorů ze strojírenských asociací, kteří studentům představili tento strojírenský obor, jeho silné stránky, atraktivitu pro mladou generaci i jeho význam a nezastupitelnost v kontextu současného zpracovatelského průmyslu.

Zájem výrobního světa o tuto událost se měří také živou aktivitou na webových stránkách bimu.it a v rámci digitálních kanálů (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube), které organizátoři a pracovníci asociace UCIMU v posledních letech velice pečlivě sledují.

Webové stránky bimu.it navštívilo v období od 1. ledna do 15. října 2022 70 558 jednotlivých uživatelů (nárůst o 22 % oproti roku 2020) a bylo zaznamenáno 356 070 zobrazení stránek (nárůst o 36 %).

Sociální komunita BI-MU má nyní 8 753 registrovaných příznivců. V roce 2020, na konci minulého ročníku BI-MU, to bylo 6 420 registrovaných. Ze všech profilů této události - Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn a YouTube - zaznamenává nejživější aktivitu právě LinkedIn, kde v období od 21. září do 17. října 2022 přibylo 624 sledujících, čímž stránka dosáhla počtu 2 545 připojených uživatelů. Jde o téměř stejný počet jako na Facebooku, který má však mnohem delší historii. Na Linkedinu bylo zaznamenáno 8 248 zobrazení stránek, z toho přibližně 2 778 jednotlivých uživatelů při 84 746 zobrazeních příspěvků na oficiálním profilu výstavy. Instagram je druhou sociální sítí z hlediska tempa růstu: za dva roky se zvýšil počet sledujících z

1 037 na konci 32. ročníku BI-MU na 1 598 sledujících na konci 33. ročníku BI-MU.

Webová aplikace BI-MU zaznamenala jen během výstavy více než 2 400 stažení.

Příští, 34. ročník veletrhu BI-MU proběhne od 9. do 12. října 2024. Aktualizované informace k němu je možno sledovat na webových stránkách www.bimu.it.

 

 

 

 

   
   
   
   

sst

© 2015 SST

webdesign
COMPEA, s.r.o.