Technický týdeník č. 02/2021

Nový portál Access2Markets pomůže firmám s exportem do zemí mimo EU

Evropská komise spustila portál Access2Markets, který poskytne firmám ucelené informace pro obchodování s mimoevropskými zeměmi. Jeho jádro tvoří data z uzavřených obchodních dohod, které jsou převedeny do uživatelsky přívětivého a srozumitelného prostředí. Portál nabízí informace o podmínkách vývozu i dovozu ve více než 120 partnerských zemích.

Na stránce je možno po zadání typu výrobku, země původu a cílové destinace snadno dohledat bližší údaje o těchto tématech:

  • cla a daně
  • pravidla pro určování země původu
  • formality celního odbavení
  • obchodní překážky
  • statistické přehledy o obchodní výměně

Informace na portálu obecně zohledňují, jaký dopad mělo uzavření obchodní smlouvy s daným státem a jak ovlivní vzájemný obchod v blízké budoucnosti. V kategorii o clech a daních je tak uveden přehled sazeb před a po podpisu smlouvy a jejich vývoj v následujících letech. Pro vybrané země, jejichž seznam se postupně rozrůstá, je také k dispozici interaktivní nástroj ROSA k vyhodnocení země původu výrobku na základě požadavků smlouvy.

Stránky jsou dostupné v češtině, ale pro jejich plnou funkčnost (např. při zadávání typu výrobku) se doporučuje využívat angličtinu.

sst

© 2015 SST

webdesign
COMPEA, s.r.o.